МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

Декориране на стъклен съд

   Необходими материали и пособия:

 • Стъклен съд с похлупак
 • Релефна паста „Рафаело” *1
 • Релеф „Кврац” *22
 • Дантела
 • Прозрачен медиум *3
 • Акрилни бои /за предпочитане перлен акрил на Лорка/, антични бои *4
 • Акрилен лак
 • Четки, гъбички, тампони, инструменти за декориране

 

   *1 Релефна паста „Рафаело”позволява да се имитира всичко, като шарка и след това да се полира до блясък. Рафаелото на ЛОРКА е изпитано и с успех може да се използва в декупажа за постигане на различни ефекти. То представлява гъста бяла маса-паста, съставена от полимер, вода, пълнители и много допълнителни добавки. Издържа без проблем на външни атмосферни условия.
   НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ: За основа може да послужи всяка добре почистена повърхност /кожена, стъклена, керамична и др./. Порестите повърхности е добре  да бъдат грундирани предварително, а стъклените и керамичните да са обработени с медиум. Пастата се нанася двукратно, като в първия слой на нанасяне се правят фигури с различен вид инструменти. Желателно е дебелината на фигурите над основната повърхност да е минимална – съвсем малка. Ако е необходимо се шкурят високите части. След добро изсъхване се нанася втори слой, като запълване без никакви фигури. При натиска при полагане на втория слой високите части от първия се открояват много добре. Втория слой може да бъде в същия цвят на първия или произволен друг с оцветено Рафаело. Понася върху себе си лак и всичко друго ползвано в декупажа. Може да бъде комбинирано произволно и с други продукти на водна основа за получаване на различни ефекти. При нанасянето на дебел слой „Рафаело” се получават пукнатини, които могат да бъдат използвани, като ефекти. Рафаелото по принцип е бяло, но може да се оцвети по каталог на ЛОРКА или с всички пигментни пасти на водна основа или с акрилна боя. Най-малкото количество за оцветяване по каталог  е 1 кг.

   *2 Релеф Кварц е проддукт производство на Лорка.  Има  изключителна здравина след пълно изсъхване. Понася всякакви екстремни атмосферни условия. РЕЛЕФ КВАРЦ е с по-едри кварцови пълнители и предава вид на едър камък, леко изронен от годините. Основният му цвят е бял, но може да бъде оцветяван в 360 цвята по каталога на Лорка. Продуктът е на водна основа и е екологично чист. Особено подходящ е за техниката „Каменна дантела”, но може да намери приложение почти във всички области на декупажа и декорацията върху стъклени, керамични, дървени и др. повърхности.

   *3 МЕДИУМЪТ е бяла течност, която след изсъхване става прозрачна. Предназначен е за предварителна обработка на повърхността /стъкло, керамика, дърво и др/. Медиумът осгурява залепването на материала и прехода към следващата обработка. Нанася се с четка, валяк или тампон. Медиумът на Лорка позволява към него да се прибави цветен акрил, чрез което се получава фон, взависимост от желаната наситеност. Продуктът е на водна основа и е екологично чист. По време на работа и експлоатация не отделя никакви вредни вещества. Почистването на инструментите става с вода. Лорка произвеждат и ЗАХАРАН МЕДИУМ, който  представлява гъста паста, с разтворени  едри калибровани мраморни частички, които след изсъхване придават обем, но остават полупрозрачни. При увеличена гъстота е удобен за работа с шаблони.

   *4 Античните бои са висококачествени декоративни бои на водна основа за всякакви повърхности: дърво, mdf, платна, мазилка, смоли, папие маше, свещи, стени, текстил, кожа, керамика, полимерна глина, хартия, постери, метал. Чрез тях се придава античен вид на предмета и се подчертава релефа. Препоръчва се нанасянето на цвета да е върху светла основа. Боята се нанася с четка или тампон и след като леко изсъхне се почиства от високите части на релефа със суха кърпа, ако боята не е съвсем изсъхнала  или с леко влажна, ако боята е изсъхнала повече. Античните бои могат да се смесват с глазиращи медиуми, които забавят съхненето. Приблизителното нанасяне на медиум и боя е 1 част медиум и 4 части боя, но това е специфично за всяка отделна марка антични бои.

   Етапи на работа:

   1. Съдът се почиства и подсушава.

   2. От външната  страна на капака на съда се нанася смесения с акрилна боя прозрачен медиум. Нанасянето може да стане, с четка или тампон. За тампон може да се използва изрязано парченце от гъба. Но в магазините се продават и такива с дръжки.  Предметът се оставя добре да изсъхне.

   3. Подготвената дантела се намазва обилно с Кварцов релеф и чрез притискане се залепва на определеното място. Оставя се поне едно денонощия да изсъхне добре.

   4. Върху добре изсъхналият предмет се нанася релефната паста „Рафаело”. Това може да стане по различен начин: чрез силиконови или обикновени четки или чрез инструменти за моделиране. За целта могат да бъдат използвани и пластмасови лъжички или шпатулки. Ако се търси ефект чрез напукване на релефа, пастата се нанася на по-дебел слой. Релеф „Квац” се нанася със същите инструменти.

   5.

  След изсъхването на релефната паста, предмета се декорира чрез рисуване с акрилни бои. В случая съм използвала перлен акрил, с който може да бъде декорирана и дантелата. Ако желаем да получим каменен ефект на дантелата и релефа, използваме вместо паста „Рафаело” релеф „Кварц”. Този ефект също може да се получи, като върху изсъхналият релеф, направен с Рафаелото се мине един пласт малко по-рядка консистенция с Кварца. След изсъхване декорираме с антична боя на водна основа, като изтъркваме частите на релефа и дантелата с мокра кърпичка.

     6. Готовият предмет се лакира с безцветен лак на водна основа. Лаковете биват гланцирани и матови. Гланцираните придават блясък на предмета, а матовите не.

     Забележка:

     При работа с Релеф „Кварц” е добре да се използват домакински или друг тип ръкавици, тъй като пастата много бързо засъхва и почистването й от ръцете е малко по-трудно.

   

 

© 2013ArtDesign, All rights reserved!