МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

Декориране на стъклена захарница

 

   Необходими материали и пособия:

  • Стъклена захарница
  • Релефна паста „Рафаело” *1
  • Прозрачен медиум *2
  • Акрилни бои
  • Акрилен лак
  • Четки, гъбички тампони, инструменти за декориране

 

   *1 Релефна паста „Рафаело”позволява да се имитира всичко, като шарка и след това да се полира до блясък. Рафаелото на ЛОРКА е изпитано и с успех може да се използва в декупажа за постигане на различни ефекти. То представлява гъста бяла маса-паста, съставена от полимер, вода, пълнители и много допълнителни добавки. Издържа без проблем на външни атмосферни условия.
   НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ: За основа може да послужи всяка добре почистена повърхност /кожена, стъклена, керамична и др./. Порестите повърхности е добре  да бъдат грундирани предварително, а стъклените и керамичните да са обработени с медиум. Пастата се нанася двукратно, като в първия слой на нанасяне се правят фигури с различен вид инструменти. Желателно е дебелината на фигурите над основната повърхност да е минимална – съвсем малка. Ако е необходимо се шкурят високите части. След добро изсъхване се нанася втори слой, като запълване без никакви фигури. При натиска при полагане на втория слой високите части от първия се открояват много добре. Втория слой може да бъде в същия цвят на първия или произволен друг с оцветено Рафаело. Понася върху себе си лак и всичко друго ползвано в декупажа. Може да бъде комбинирано произволно и с други продукти на водна основа за получаване на различни ефекти. При нанасянето на дебел слой „Рафаело” се получават пукнатини, които могат да бъдат използвани, като ефекти. Рафаелото по принцип е бяло, но може да се оцвети по каталог на ЛОРКА или с всички пигментни пасти на водна основа или с акрилна боя. Най-малкото количество за оцветяване по каталог  е 1 кг.

   *2 МЕДИУМЪТ е бяла течност, която след изсъхване става прозрачна. Предназначен е за предварителна обработка на повърхността /стъкло, керамика, дърво и др/. Медиумът осигурява залепването на материала и прехода към следващата обработка. Нанася се с четка, валяк или тампон. Медиумът на Лорка позволява към него да се прибави цветен акрил чрез което се получава фон, взависимост от желаната наситеност. Продуктът е на водна основа и е екологично чист. По време на работа и експлоатация не отделя никакви вредни вещества. Почистването на инструментите става с вода. Лорка произвеждат и ЗАХАРАН МЕДИУМ, който  представлява гъста паста, с разтворени  едри калибровани мраморни частички, които след изсъхване придават обем, но остават полупрозрачни. При увеличена гъстота е удобен за работа с шаблони.

  

   Етапи на работа:

   1. Съдът се почиства и подсушава.

   2. От външната  страна на захарницата се нанася смесеният с акрилна боя прозрачен медиум. Нанасянето може да стане, с четка или тампон. За тампон може да се използва изрязано парченце от гъба. В магазините се продават и такива с дръжки. Предметът се оставя добре да изсъхне.

  

   3. Върху добре изсъхналия предмет се нанася релефната паста „Рафаело”. Това може да стане по различен начин: чрез силиконови или обикновени четки или чрез инструменти за моделиране. За целта могат да бъдат използвани и пластмасови лъжички или шпатулки. Ако се търси ефект чрез напукване на релефа, пастата се нанася на по-дебел слой.

   4. След изсъхването на релефната паста предметът се декорира чрез рисуване с акрилни бои. Акрилните бои са на водна основа и са подходящи и за работа при деца. Сред техните положителни качества е бързото съхнене, голяма гама от цветове и смесването им с почти всички продукти на водна основа.

   5. Готовият предмет се лакира с безцветен лак на водна основа. Лаковете биват гланцирани и матови. Гланцираните придават блясък на предмета, а матовите не.

  

   Забележка: Урокът може да бъде приложен в часовете по приложни изкуства в училище и в домашни условия. Техниката е лесна и достъпна и позволява да се работи, както от възрастни, така и от малко по-големи деца. Големите възможности на релефната паста „Рафаело” са предпоставка за стимулиране на въображението и творческия процес и при хора, напреднали в областта на изкуствата.

 

© 2013ArtDesign, All rights reserved!