МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИНТЕРВЮТА

 

ЧОВЕКЪТ ГОЛ Е ДОШЪЛ НА ТОЯ СВЯТ

(интервю на Камелия Мирчева с Цветан Войнов)


 

 

    Той е роден на 20 май 1958 г.в Благоевград и е невероятен разказвач. Сюжетите за разкази те му са взети направо от живота, а героите му имат силни характери. Светът за които разказва е пълен с приказни легенди от Пиринския край. Той е писател, живее в Чениче и се казва Цветан Войнов.
За себе си разказва:"...Преминах през един труден период на израстване, оцеляване и изграждане. Работил съм като миньор, таксиметров шофьор, електротехник, фаянсаджия, сервитьор, в последствие и като управител на голям ресторант. Съдбата с нейният шеговит характер ме подложи на неимоверни изпитания, но нали за да опишеш нещо - трябва да си го изживял. Та сега имам достатъчно материал да завърша трилогията под работното заглавие "Сага за хората от Северозападен Пирин и долината на Струма".
През 2008 г. е издадена книгата му "Нови македонски разкази", а през 2009 г. заедно с Ина Крейн издават "Балкански ветрове".
Описва себе си, като работохолик и допълва:"Работохолик съм и съм щастлив, когато работя това което харесвам и умея. Строя, пиша, присаждам овощни видове, лози и киви (актинидия), обгръщам с внимание лехите със зеленчук и подправки в двора си - въобще обичам да създавам, да творя живот… За това и се върнах в "творческата си база" в Черниче, за да съм по-близо до чистата природа и далече от градския шум и суета.
"

Гоподин Войнов, върху какво в творчески план работите в момента?
Подготвям за издаване: "Любопитни разкази от българската история", "Нови житейски разкази", "Легенди и сказания от района на Пирин" и вече съм към края на един тригодишен краеведчески труд под условното заглавие "Една частица от България - животът на хората в Симитлийската котловина", който обхваща живота в едноименната долина от тракийско време до днес.
Нямам предпочитани теми, всичко около мен ме вълнува. Вдъхновяват ме човешките мъки, радости, вълнения и мечти.

Разкажете нещо повече за Черниче
На 5 км. в южна посока от общинския център Симитли, пътят в котловината ни води до единственото село с прави улици в региона Черниче. Разстоянието до Благоевград е 20 км.
През 1946 - 47 г. при археологически разкопки в местността "Дрено" , в западна посока от селото, са разкрити останки от средновековното оброчище "Св. Георги", изградено от плоски изпечени керамични тухли, скрепени с едрозърнест хоросан. Намерените медни, сребърни монети и подова мозайка са датирани към VІ - VІІ в. от времето на византийските императори Анастасий и Юстиниан. Намерени са и малко количество сребърни монети от Второто българско царство.
В местността "Костово орниче", северозападно от Черниче е разкрит средновековен некропол с 31 проучени гроба. Намерени са накити, халки, пръстени, бронзови гроздовидни обеци, стъклени мъниста, кръстчета и др. Керамиката е от вторично употребени късноантични тухли. Покривите са стреховидни, единство намерени такива по нашите земи, доказващи античните традиции на българското средновековие. Датировката е от първото българско царство от периода ІХ - ХІ век.
Черниче е ново селище, което се обособява около хан-страноприемница (в който отсядали керванджии и пътуващи търговци), построен до кръстопътя за Крупник и река Сушичка в периода 1912 - 1913 г. Първата къща е построена през 1916 г. Чакълираният път през селото е бил главната пътна артерия от София за Солун до 80-те години на миналия век.Името на селото идва от многото черници растящи в равнината наоколо. Село Черниче, както и общинският център Симитли са типичен пример за нови селища, със смесено (некоренно) население, образували се след слизането в равнината на хора от съседните високопланински селища след освобождението на района от турско робство през 1912 г..
На 1 км от Черниче започва Кресненския пролом, до който може да се стигне по магистрала Е-79 и по "стария път", който върви в южна посока покрай ж.п. линията.

Какво е Вашето разбиране за таланта и за талантливият човек?
Да живееш, значи да създадеш нещо, което да те надживее.

Кое бихте определили като най-голямото зло?
Мързела и простотията - под тях нищо не вирее…

Кои са Вашите сбъднати мечти и за какво продължавате да мечтаете?
Мечтая да издам книгите си, но за сега не виждам верният път…, дебеловратият елит не иска култура а "имане" - като че ли ще го занесе и в отвъдния си живот… Човекът гол е дошъл на този свят и гол ще си отиде. Остават духовните послания след него.

Любима мисъл, ако имате такава.
Мъдър е не онзи, който знае много, а който знае истината.

Вашето пожелание към читателите
Да четат. Там са записани мъдростите на живота.

 

30.10.2009г.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

начало

© 2015ARTDESIGN, All rights reserved!