МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИНТЕРВЮТА

 

ЖИВОТЪТ Е КАТО КАМЪКА

(интервю на Камелия Мирчева с Евгений Карталов)


   Евгений Карталов е на 45 години. Живее във Враца. Повече от 20 години работи като преподавател по изобразително изкуство. Роден е на 15 февруари. Обича да готви понякога. Слуша предимно хард и хеви метъл, рок, джаз и класическа музика.
Като художник работи в областта на рисунката и малкия формат. Завършил Техникум по каменообработка в с. Кунино, Педагогически колеж в Дупница и Великотърновски университет "Свети Свети Кирил и Методий".
Твърди, че не е от хората, които могат да дадат конкретна оценка за себе си и за творчеството си. Неговите ученици обаче го оценяват като невероятен учител и много голям художник. И въпреки това дори за хората, които го познават от дълги години той си остава загадка. За себе си казва:"Аз съм си просто Аз. Такъв съм си, какъвто съм. Понякога съм загадка дори за самия себе си…"
Но е категоричен: " За мен е по важно да имам приятели, на които да разчитам и те да разчитат на мен, когато е необходимо. Приятелите са всичко, което имам, без тях не съществувам."
Желая на Евгений Карталов много музи в живота и творчеството и му благодаря за отделеното време за това интервю.

Евгений, би ли разказал нещо повече за изложбите, в които си участвал и за творческите си планове, ако имаш такива?
Участвал съм в международни, национални, регионални и други изложби. Когато представям моя работа за изложба не се стремя към награда. Моята награда е зрителят да застане пред творбата и да се опита да я разбере. Тя да му окаже някакво въздействие. Посланието на една творба не би могло да се обясни с думи. То е в душата на твореца и трябва да стигне до душата на този, който я гледа.
Никога не съм си правил творчески планове. При мен нещата стават импулсивно на мига, в момента. Обикновено този мой творчески заряд, музата, избухва през късна есен и през пролетта. Не правя предварителни скици и ескизи как ще изглежда бъдещата творба. Просто грабвам инструментите за рисуване и започвам. Това е някакъв импулс, вдъхновение, което е с мен докато завърша творбата.

Всички ние, възпитаниците на педагогическия колеж в Дупница помним в една или друга степен престоя си там. Какво е останало най-ярко като спомен у теб за този период?
От Педагогическия колеж в Дупница останаха приятелства с хора от различни краища на страната. Приятелства, които продължават и днес. В педагогическия колеж човек научава методиката на преподаване на рисуване, а това е важно за тези, които имат намерение да работят в тази област.

А какво ти даде и какво ти взе периода, прекаран в Техникума по каменообработка в с. Кунино?
Кунино?!...Даде ми и много и малко. Много, заради важните неща, които научих. А най-важното нещо, което научих там е никога да не се предавам, да не се отказвам от нещо, заради трудност, причина или препятствие. Камъкът е труден за обработка, но винаги в крайна сметка може да бъде победен от майсторството и ръката на скулптура и въпреки трудността накрая да се получи една великолепна скулптура. И тя е вечна. Вечна, като камъка.
Времето в Кунино ме научи на упоритост. А това ми помогна много в живота. Животът е като камъка.
В Кунино бяха най-хубавите ми години. Много мога да говоря за тях. През 2011 г. ще се съберем по повод честването на 90 години от създаването на училището. С някои мои съученици ще се видим за пръв път след повече от 25 години.

Работиш като преподавател по изобразително изкуство. Учениците ти са носители на много престижни награди. Какво мислиш за образователната система, какви са нейните недостатъци и предимства?
За образователната система може да се говори и пише много. В нея проблемите са толкова много, че е трудно да човек да ги обхване. Но въпреки всичко, въпреки проблемите, доказателство е, че българските деца са по - подготвени от тези в други страни от Европа. Или поне в тези страни в които аз съм бил по международни проекти, на които е представяно творчеството на децата, на които преподавам.

Какви са предимствата и недостатъците на това един човек да живее и твори във Враца? Какво би искал да се промени в родния ти град?
Враца си е хубав град, макар че някои хора не мислят така. Аз си го харесвам такъв. Разнообразен и многолик с хората си, с проблемите си и с т.н образи (омрази) врачански.
Бих искал във Враца да има градска художествена галерия. Това е нещо, което е крайно необходимо за града. Все пак във Враца има много творци, които нямат поле за изява. Ограничаваме се само в художествената галерия към Регионалния исторически музей, където възможностите за изложби са малко, въпреки огромното пространство.

Какво бих променил в България, ако имаше такава възможност?
На първо място-отношението на обществото към труда на българския учител. Бих променил и тези които ни управляват. Повече от 20 години българския учител агонизира в своето съществуване. Агонизира и обществото ни.
Стигнахме дотук, че най-голямото предизвикателство пред по-голямата част от българите е свързано с това да оцелеят физически в дългите преходи и кризи. И като че ли светлина в тунела няма. Тук там мъждука все още една мъничка надежда за промяна. Липсва вяра в живота на българите. И това безверие и безнадеждност става все по-голямо, благодарение на нашите "умни" политически "гении", които бавно и системно с действията и бездействията си рушат и ограбват всичко, което все още е останало в България. И сред тях все по-малко стават онези, които мислят за народ и родина, за децата на страната ни и тяхното бъдеще.

Какво е разбирането ти за таланта и за талантливият човек?
Талантът е нещо относително. Господ ти го дава, но без упорство и постоянство, без труд и работоспособност не можеш да постигнеш нещо. Всеки човек е способен и талантлив за нещо, което може да развива и извършва в дадена област.
Аз се стремя да търся успех и реализация за това което правя и за това, което създават учениците ми. Всичко в този живот иска постоянство и правене. Щастлив съм, когато видя реализацията на труда си с децата. Много ме радват техните постижения. А за собствените си, просто работя.

Кои са най-важните за теб ценности?
Повечето от ценностите са заложени у човека, въпреки, че някои от тях въобще не се използват. Ценностите са нещо вътрешно развито. Те са въпрос на убеждения и душевна нагласа, но определено най-голямото зло е злобата, омразата, малодушието, липсата на интерес към себе си и към околния свят.

Кое е най-голямото твое разочарование? А постижение?
Не избягах от България преди 22 години. Това води до разочарования в определени мигове от живота ми, но доведе и до най-голямото ми постижение. В следствие на оставането ми в България срещнах съпругата си и това е свързано с постижението - имам невероятен син, който е най-ценното нещо в живота ми.


Смяташ ли, че времето, в което живеем е интересно и с какво?
Не смятам, че живея в интересно време. Преди съм вярвал, че ще е интересно, заради промените и предизвикателствата, които предлага. Само че промените и предизвикателствата в обществен план станаха еднообразни и поне за сега не провокират интереса ми.

Определяш ли себе си, като щастлив човек и защо?
Определено да, защото съм жив, защото съществувам.

Кои са сбъднатите мечти на Евгени Карталов и за какво продължава да мечтаете?
По при природа съм мечтател. Цял живот съм имал мечти. Някои са реализирани, други все още не.

Какъв е смисълът на живота според теб?
Аз лично живея единствено заради сина си, да мога да го подкрепя да получи онова, за което мечтае, да успее да се реализира успешно в живота, макар че знам, че това никак не е лесно.

Любима мисъл, ако имаш такава.
Нямам любима мисъл, но харесвам тази на Шекспир:
"Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея, влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли…"

Би ли могъл с няколко изречения да опишеш света, в които би искал да живееш?
Бих желал да живея в е дин по-добър свят, различен от този тук и сега.

 


3.11.2010г.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

начало

© 2015ARTDESIGN, All rights reserved!