МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИНТЕРВЮТА

 

Хората забравят, че могат да създават красота

(интервю на Камелия Мирчева с Диана Ахмакова)

 


    

   Тя е родена на 7.02.1981 г. в гр. Русе. Трудно говори за себе си, предпочита да говорят стиховете й вместо нея. Любимите й теми за писане са свързани с любовта и философията. Пише и разкази за деца. От 5 години живее в Швейцария. "Аз към себе си" е първата и книга. Нейното име е Диана Ахмакова. Смята, че "човек носи вдъхновението в себе си и то може да бъде отключено от всичко наоколо - събития, житейски драми, филми, жестове".

    Госпожо Ахмакова, от 5 години живеете в гр. Хорн, в Швейцария. Разкажете ни нещо повече за страната, за хората, за населеното място, в което живеете, за вашия живот там.
    Швейцария е много красива и добре поддържана страна, с изключително отговорни хора, които освен да мислят за себе си, мислят и за другите. Тук има силно развити дарителски кампании, който са изключително добре организирани и хората участват активно в такива проекти. Лично аз се включих в такъв проект за подпомагането на хората в Уганда, Африка. Със събраните средства и доброволният труд на много хора там се направи училище, канализация и медицински център. Когато човек помага на другите живота му се зарежда с много любов и надежда за бъдещето.
    В Хорн е спокойно, но ми липсва българската реч и приятелите.
    Бих се върнала в България. Да, ще се върна и се надявам до тогава всичките тези реформи да не са унищожили душевността на българина.

    Какво бихте променили в България, ако имахте такава възможност?
    Бих променила западналата духовност, липсата на вяра и то не само в отношенията към другите. В живота на българина липсва вяра към себе си, към другия човек, към Бог… Като че ли хората забравиха обикновените човешки ценности. Душата ми плаче, когато виждам, че хората са повалени от битовизми, че от тях лъха злоба и овчедушие. Болно ми е, когато хората не желаят да се учат и забравят, че могат да създават красота около себе си. Иска ми се българите да запазят човешкият си облик и да не губят ценностната си система!
    Най-голямото предизвикателство към съвременния човек е именно това да запази човешкия си облик. Превръщаме се в роботи, оставяме изкуствения интелект да управлява живота ни, следваме принципи, който ни отдалечават от човешкото в човека.
    В живота на съвременния българин липсва вяра. Бедният човек е притиснат до стената, той е лесно манипулируем и податлив на обстоятелствата, защото се стреми да оцелява, а това го променя и то не към доброто.

    Вашето разбиране за таланта и за талантливият човек? За успеха и реализирания човек?
    Талантът е дар Божи, човек може да бъде само носител на думите и на посланията. А колкото до реализацията?!..Тя може да има много аспекти. Не винаги човек, който изглежда реализиран е щастлив. Колкото и успешен да е даден човек, ако той не носи в себе си най-важните ценности - доброта, човечност, милосърдие и любов, никога не би могъл да се реализира в личен план.

    Кое бихте определили като най-голямото зло?
    Негативните мисли и лошата енергия насочена към другите. Най-голямото зло са злобата и егоизма, липсата на доброта и човечност.
    Определяте ли себе си, като щастлив човек и защо?
    Щастлива съм, че успях да изживея и наддживея много трудни моменти в моят живот. Щастлива съм, че имам приятели, роднини и близки, които ме подкрепят и обичат! Радвам се на усмивката на децата. Чувствам се добре, когато давам нещо от себе си за да даря дори и за миг малко щастие на хората около мен.
    Животът на човека му е даден, той може и да му бъде отнет. Ние сме тук и живеем и трябва да ценим това. Бих искала да живея в свят, в които има повече любов и повече щастливи хора. Иска ми се животът ни е пълен с повече вяра и надежда.

    Какъв компромис не бихте направили?
    Не бих застана срещу собствените си принципи и морал.

    Любима мисъл, ако имате такава.
    Сърцето ми е там, където са и мечтите ми.

    Вашето пожелание към читателите.
    Да устояват винаги себе си, да говорят често с душата си, да не забравят да се радват на малките неща които ги заобикалят и да се обичат!

 

    14.05.2010г.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

начало

© 2015ARTDESIGN, All rights reserved!