МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИНТЕРВЮТА

 

Животът е прекрасен

(интервю на Камелия Мирчева с Ина Крейн)

 

 

 

 

 

    Тя е родена на 20.09.1966г. в гр. София, но смята за свое родно място гр. Петрич, където и досега живеят нейните родители. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", гр. София, специалност Българска филология, специализирала е Социолингвистика и английски език и литература. Работила е като редактор в общински вестник "Костенска трибуна". В момента е преподавател по Български език и литература в 109 ОУ "Христо Смирненски", гр. София. Тя има невероятно чаровна усмивка, магнетично излъчване изключителен талант. Член е на Съюза на независимите писатели, творчески клуб "Буквите", клуб "Приятели на книгата" и клуб "Интелект". Нейното име е Илияна Каракочева, но в литературните среди е позната като Ина Крейн.
    Публикува творбите си на интернет литературните сайтове "Буквите", "Откровения" и Блог.бг. Освен, че пише стихове и разкази, рисува енергийни рисунки, отразяващи емоционални състояния, сънища и мисли.
    Сред последните й литературни награди са: Наградата на арт клуб "Херос"в Националния конкурс за кратка проза "Цветница" Стара Загора, поощрителна награда в международния конкурс "Жени и вино" за стихотворение, Трета награда за къс разказ в националния конкурс "Ний всички сме деца на майката земя", Награда с включване на няколко стихотворения в сборника "Безценни камъчета" в Националния конкурс за учители-творци на издателства "Анубис" и "Булвест" заедно с вестник "Сега". Предстои:
    Излизането на Алманах "Съвременна българска поезия", в който са включени четири нейни стихотворения на хартиен и CD носител;
    Представяне на сборника разкази "Балкански ветрове" в Горна Оряховица, Велико Търново, Петрич и Костенец през Октомври и Ноември;
    В момента усилено работи върху вторият си сборник разкази "Сърцето-птица", с които съвсем скоро ще ни зарадва.
    Ина Крейн е от онези невероятни личности, които обичат живота и вярват в чудеса. И чудесата се случват, винаги, където е Ина именно защото самата тя е едно безценно чудо.
    Няколко дни, преди началото на новата учебна година задавам въпросите си на ЧОВЕКА и УЧИТЕЛЯТ Илияна Каракочева и на ТВОРЕЦА Ина Крейн

    Ина, как бихте описали себе си в няколко изречения?
    Обичам слънцето, морето и лятото, децата и възрастните хора. Мисля, че най-важното в живота е да подаряваме и получаваме усмивки. Вярвам в чудеса, те наистина се случват, за щастие.
    Аз съм едно влюбено в красотата момиче. Момиче от малко македонско селце, което опитва да споделя с другите чрез своите разкази, стихове и рисунки красотата.
    Обичам да пиша за малките неща и малките хора, да разказвам обикновените истории на обикновените хора, да описвам техния свят, болки и радости, защото аз съм част от света на точно тези личности, които имат своите мечти, надежди и стремежи и се борят да ги осъществят, но не на всяка цена. Понякога може да ме вдъхнови някой детайл, например кутийката с копчета на майка ми, с която играех като дете и от нея да тръгне история. Друг път дочут разговор между приятели. Вдъхновява ме цветното в живота около мен. Аз разказвам истории, не измислям. Може би затова разказите ми се приемат така добре от непредубедените читатели, които откриват себе си в героите ми.

    Върху какво в творчески план работите в момента?
   Редактирам и пиша последни разкази за сборника "Сърцето-птица", всеки четвъртък имам колонка в литературния сайт "Буквите", което за мен е огромно предизвикателство. Имам готов роман, който вече редактирам трети път, защото прекалено много обичам героите и ми се иска те да казват още и още чрез своите образи.

    Преди известно време бяхте отличена награда на националния конкурс за кратка проза "Цветница"? Какви са впечатленията Ви от Стара Загора и конкурса?
    Организацията беше перфектна. Атмосферата бе топла и непосредствена. За мен беше удоволствие да присъствам. Истината е, че за пръв път посетих Стара Загора, благодарение на конкурса. Градът е слънчев и много красив. Особено ме впечатли парка, в който освен играещи деца имаше открити шахматни табла, на които хората обсъждаха като на неформален турнир играта и уменията на шахматистите. Има пулс, живот и много енергия в това място. Ще се радвам да имам възможността да го посетя отново.

    Какви са предимствата и недостатъците на това един човек да живее и твори в София?
    Безспорно предимство е възможността да се посещават много литературни събития и общуването с творци от различни формации. Понякога прекалената динамика обаче "изцежда" бързо вдъхновението и тогава се прибирам на Юг, сред природата, тишината на цъфналите кактуси на селския баир и намирам толкова нови и интересни неща, които си струва да бъдат споделени чрез стих, разказ или рисунка.
    В България бих променила основно няколко неща. Те засягат децата, възрастните хора и природата. Ако родителите наистина станат отговорни, ще възпитат добре децата си, те пък ще имат друго отношение тогава към природата и възрастните хора, и когато на свой ред управляват страната ни, вече ще бъде съвсем различно положението от сегашното. Най-големите предизвикателства към съвременния човек са обезличаването и борбата срещу бездуховността и безличието. Равнодушният и принизено битово разсъждаващият човек е страшно същество. Съвременният човек трябва да оцелява физически, оставайки цветен и уникален едновременно. А това е много трудно. Липсва ли вяра в живота на съвременния българин?!...Зависи от българина. Вяра липсва, ако си слаб и не искаш да вярваш, защото така е по-лесно. Много българи вярват и се борят. В тях ми е надеждата.
    Талантът е дар от Господ. Какво ти ще направиш с него обаче, е твоят дар за Господ. Можеш да го пропилееш, можеш и да съзаваш радост и усмивки за другите. Един човек да заплаче или да се усмихне на твое творение, значи си постигнал много.
    В България има много талантливи и мързеливи хора. Искат да постигнат успех, слава и пари без труд. Така не се получава. Понякога е много трудно, но си струва да се продължи. Най-важните за ценности за мен са семейството, приятелството и Душевната чистота. А най-голямото зло е Душевната нечистоплътност. Всички други злини произтичат от нея.

    Какво е Вашето разбиране за успеха и реализирания човек?
    Кой човек е успял? Който е намерил своето място и се чувства добре. Който живее в хармония със себе си и света около себе си. В този аспект успял е и хлебарят, който обича да прави хляб, и плетачът на кошници, който разплита кошничката, ако не е красива, и богатият бизнесмен, ако това го прави щастлив.
    Реализиран творец е този, който е осъзнал, че е важно творбите да живеят, да бъдат четени, критикувани, обичани или мразени. Защото тогава те са живи. А да издадеш куп книги, които никой не чете, не, не си се реализирал.
    В този смисъл интернет литературните сайтове са истински работилници за творци. В тях е най-новата българска литература и милиони читатели общуват с нея. Ето това е реализация. Всеки автор там е реализиран, произведението му пътува по целия свят, независимо дали е член на съюз, има ли награди или не.

    Смятате ли, че времето, в което живеем е интересно и с какво?
    Всяко време е интересно. Предизвикателствата са много големи. Климатичните промени, стреса, динамиката, компютърната инвазия - те ни проверяват непрекъснато колко сме хора и колко само същества. Харесвам времето, в което живея. Но в живота на съвременния човек трябва да се променят ценностите. Парите не бива да остават най-важната ценност, а в момента за 80 % от хората е така. Кризата ги плаши и те забравят, че семейството и приятелите струват повече от парите.

    Определяте ли себе си, като щастлив човек и защо?
    Да, щастлив човек съм. Благодаря на Бог и Съдбата за даровете, които имам - семейство, приятели, здраве, дарбата да творя и работя. Това е страшно много. Толкова много хора имат също такова богатство, а не го оценяват, за съжаление.
    Най-хубавата сбъднатата ми мечта е, че съм майка и имам здраво и умно дете. Осъществена е мечтата ми да срещна Голямата магическа любов, да имам издадена книга, да съм спечелила конкурс, да съм здрава и да творя. Мечтая да бъда здрава, за бъде здраво и моето семейство, да имам бял късмет в живота си и да мога да творя до края на дните си, колкото и да са те. Радват ме усмивките на моето семейство, на малките деца и възрастните хора. Радват ме малки неща като аромата на цъфнала липа, пролетен дъжд, подарено цвете. Много ме натъжава бездушието и меркантилността, принизения битовизъм и хората без души. Не можете да си представите колко са много вече. Компромис, който не бих направила?!...Не бих си продала душата за пари. Смисълът на човешкия живот е да подаряваш обич, да оставиш дете след себе си, да се бориш до края, за да бъдеш личност. Ако си направил това, животът ти е осмислен напълно. Бих искала да живея в свят, в който всички хора имат души, вяра, здраве, семейство и любов.

    Бихте ли написали Вашата любима мисъл, ако има такава?
    "Обичай и вярвай, животът е прекрасен. Защото всеки ден е Време за възкръсване."

    Вашето пожелание към читателите?
    Да бъдат здрави, да се грижат за своите семейства и приятели и да хранят не само телата, но и душите си, защото и най-страшната болка, и най-ужасното страдание, и най-дълбокото отчаяние може да бъде победено от една истинска усмивка. Не се скъпете и подарявайте поне по една всеки ден на хората около вас, това понякога може да спаси една душа.

 

    12.09.2009г.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

начало

© 2015ARTDESIGN, All rights reserved!