МОЕТО

ТВОРЧЕСТВО

 

ЖИВОПИС

ФОТОДИЗАЙН

КНИГИ

РАЗКАЗИ

ПЪТЕПИСИ

ИНТЕРВЮТА

ПСИХОЛОГИЯ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЪТЕПИСИ

 

ЕДНА СИНЬО-ЗЕЛЕНА ПРИКАЗКА

(пътепис за водопадите в Крушуна)

Камелия Мирчева

 

 

 

    Това е една история за красотата и величието, за тишината и времето, за историята и настоящето и за едно пътуване към себе си. Това е една история за потапянето на човек в царството на елфите и за една невероятна ултрамаринова синева и зеленина, която е трудно да се опише с думи.
Това е една приказка за щастието, което те обзема, когато станеш част от Божественото величие на сътворената природа. За онова щастие, което те целува и те прави част от зеленото си сърце.
Не е нужно да отидеш на края на света, за да станеш част от цялата тази красота. Просто тръгни от Ловеч. На 34 км. източно от града и на 8 км. южно от град Летница в източният край на Деветашкото плато, в местността "МААРАТА"се намира това райско кътче - най-голямата в България водна травертинова каскада - Крушунските водопади.
Селото е малко. То се разположено по пътя от Ловеч за Левски. След разклонението за Александрово се завива на дясно и след няколко километра пред очите се разкрива Крушуна.
Една легенда разказва, че името на селото идва от КОРШУН. Така местните хора наричат един вид сокол, които и днес живее по тези места.
Тази земя е обитавана от траките. Хората тук вярват, че по местата от където извира водата в древността е имало тракийски светилища. Кои са били усдикензите - тракийско племе, за живота на което днес можем само да гадаем. Следите за тях се губят през далечният VІ - ІV в. пр.н.е. До нас са достигнали предметите от тракийската гробница, открита в местността Серодяк и 23 златни и сребъни съдове от прочутото Летнишко съкровище от времето на Одриският владетел Котис І.
После идват римляните строят крепостни стени. От крепостите "Калето" и "Даран-баран" е останало малко, но водопадите са тук. Водопадите и пещерите. Те изглеждат вечни и непреходни.
СМЪРТТА И БЕЗСМЪРТИЕТО НА ЧОВЕКА
Пещерите...Онези пещери приютили през ХІІІ началото на ХІV век исихастите.Те се стремили към уединение с Бога и намерили усамотение в околностите на пещерата "МААРАТА". Там поставят основите на средновековен манастир, като издълбават няколко килии в труднодостъпните отвестни скали. Централната скална църква е издялана с вход, които води до молитвената килия. Едното жилищно помещение е широко 2,5 метра и дълбоко 2,6 м. Другата килия е по-малка .
Исихазмът е религиозна система, при която последователите й се отдават на пълно мълчание и в усамотение и молитви достигат до вътрешна хармония и до Бог. Тук, в тези пещери и край водопадите исихастите, свързани с Търновската книжовна школа са направили и няколко допълнително разширени ниши, в които са можели да пренощуват тези, които са търсили помощ за изцеление и духовно спасение.
Днес селото е малко. В него живеят около 450 души, предимно възрастни хора.
По-голямата част от къщите са стари, в традиционният за региона стил.
До водопадите се стига по еко пътеката за около 15 минути. През 1995г. те са обявени за природна забележителност. В района има четири пещери: "Бонинската"(Попската) - 2753м., "Водопада"-1995м, "Урушка"(Пройновска) - 1600м. и "Горник"-1080 м. В Бонинската пещера се намира най-дълбокото подземно езеро в България.
Крушунските водопади пленяват. Създават усещането за екзотично приключение в царството на елфите. Това е една синьо-зелена приказка, която разказват растенията, водата, обраслите с мъх камъни, дърветата...
Чувството е невероятно. Мирис на зеленина и хлад. Водна стихия и пречистване.
Главният водопад се спуска от около 15 м. височина. Той се разделя на няколко ръкава. До изора на водопада се стига по стълбите по направената еко пътека, иначе местността е непроходима. Пещерата се казва "Водопада" и е покрита с бели образувания, които създават приказна, почти нереална гледка. Местните хора наричат покритието "Лунно мляко". Водата пада и капките се разпръскват наоколо. Гледката е завладяваща. Каскадата е осеяна с множество прагове, водни басейнчета и невероятно красива растителност. Екзотика и спокойствие и някаква странна магия навява това място. Водопадът пее и разказва приказки. Поглъща думите ни и ние мълчим запленени пред цялата тази красота.
Мисля си дали така е изглеждало началото на света и в какво ли ще превърнат хората това място?
Дали и то ще бъде осеяно с боклуци след наплива на посетители или някой предприемчив местен феодал ще построи спа хотели или кои знае какво?!

 

2005 г.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

начало

© 2015ArtDesign, All rights reserved!